virtuaalitalli / virtuaalihevonen
© Päivärinne 2009-2011

Päivärinne on muuttanut uuteen osoitteeseen:
www.lasikuu.net/paivarinne
Päivitäthän linkkisi! Vanhat sivut jäävät Websiin päivittämättöminä.

Kohti Päivärinnettä

Nähtyään Päivärinteen ponien esiintyvän näyttelyissä, harva arvaa, millainen kotimatka porukalla on edessään. Lähikaupaltakin matkaa kertyy kymmeniä kilometrejä! Tämä johtuu siitä, että Päivärinteen talli sijaitsee niin korvessa kuin mahdollista voi olla. Turun keskustasta ruuhkattomassa liikenteessä autolla aikaa menee noin kaksi tuntia, Kaarinasta puolitoista. Päivärinne sijaitsee keskellä Suomen vihreintä luontoa. Tallialue on pelkän metsän ja laitumien ympäröimä pieni tila. Päivärinne ei ehdottomasti ole suuri, moderni siittola, vaan pieni, rehellinen maalaistalli. Meiltä ei löydy kävelytyslaitteita tai vesiautomaatteja, kaikki toimii täysin maalaisvoimalla. Vaikka Päivärinne onkin hieman vanhanaikainen paikka, ponimme saavat sataprosenttisen rakastavaa hoitoa ja niillä on ainutlaatuiset puitteet kasvaa luonnon lapsina rauhallisessa ympäristössä.

Lähtiessäsi tavoittelemaan Päivärinnettä, kuskaa itsesi Paraisille. Parainen on pienehkö kunta Länsi-Turunmaalla, Kaarinan vieressä. Paraisten keskustasta noin 15 minuuttia itään ajeltuasi vastaan tulee "Rallen Pikalounas", jonka vierestä lähtee yhä asfalttitie metsään. Ota rento asento, sillä tätä tietä tulet ajamaan seuraavat 45 minuuttia. Tie on pitkä ja mutkitteleva ja siitä lähtee monia hiekkateitä eri suuntiin, joten tärkeää on pysyä vain asfalttitiellä. Tämä alue on Lielax, eli Lielahti (Paraisilla 55% ihmisistä puhuu Ruotsia, joten kaikki alueet on käännetty myös Ruotsiksi. Päivärinne on useille Dagbacka). Tiedät olevasi lähellä, kun saavutat kyltin, joka sanoo "yleinen tie päättyy". Tästä kyltistä eteenpäin oleva alue tunnetaan Brattnäs'inä, jonka väkiluku on noin 20. Asfalttitie jatkuu leveänä hiekkatienä suurien peltojen keskellä. Hiekkatietä ajettuasi valitse heti ensimmäinen käännös vasemmalle - Päivärinne on kahden minuutin suoran ajomatkan päässä.

Tallialue

Tallialue sisältää tallirakennuksen, muutaman tarhan, pihaton, pienen ratsastuskentän sekä omistajan omakotitalon. Maneesia ei ole, mutta sellainen on mahdollisesti suunnitteilla. Päivärinne omistaa yhteensä viisi neliökilometriä laidunta, mutta tietenkään kaikki siitä ei ole käytössä. Ensimmäinen laidunalue on suoraan tilan vieressä, kaksi pienen kävelymatkan päässä tilalta ja viimeinen Brattnäs'issä suuren hiekkatien vierellä.

Itse tallirakennus on "keskikokoinen". Rakennus on perinteisesti maalattu punavalkoiseksi. Koko tallirakennus koki suuren hienosäädön 2009, sitä ennen 1985, joten kyse ei ole mistään kummitusladosta. Tallikäytävä on noin viisi metriä leveä, mikä on mielestäni aika suuri shettistallille. Karsinapaikkoja on yhteensä 35, mutta pienen ponimäärän vuoksi noin puolet niistä on käytössä. Oriit majailevat tallin toisessa päädyssä. Karsinat ovat kokoa 3 x 3,5m. Karsinoiden pohjalla on kumimatot, ja niiden päällä kuivikkeina käytämme puruja. Karsinoissa on myös ruokakupit sekä vesiämpärit, jotka ovat sujautettu renkaisiin, etteivät sähläävimmät ponimme vahingossa kaada niitä. Koska talli oli 80-luvulla hevostalli, karsinoiden reunat ovat valitettavasti niin korkeat, että pienet ponimme eivät niistä ulos näe. Ikkunat ovat kuitenkin metrin korkeudessa. Jokaisella ponilla on karsinansa ovessa pieni nimikyltti ja ruokintaohjeet sekä muut tarpeelliset infot. Tallirakennus sisältää myös kaksi satulahuonetta, joista löytyy oleellisesti kaikki ponien varusteet, hoitopakit sekä riimut ja narkit. Tallissa on myös huone hoitajien tavaroille, vessa sekä kaksi pesuboksia.

Tallin ratsastuskenttä on kokoa 60 x 35m. Kenttä on hiekkapohjainen, aidat ovat alle puolentoista metrin korkeudessa. Kentän yllä, noin kuuden metrin korkeussa roikkuu lamppuja pimeitä iltoja varten. Tallin köyhä estekalusto kunnostettiin kesällä 2011 talkoiden merkeissä, ja nyt ennen käsiin lahoavat, harmaat puomit ovat kuin uudet. Kentän vierellä on myös penkkirivi katsojille. Kuten aiemmin mainittiin, tallilla ei ole maneesia.

Tarhoja tallilla on vain 2, mutta määrän puute on korvattu pihatolla. Tarhat ovat tarkoitettu pääasiassa oreillemme, joita ei tarhata tammojen kanssa. Tarhojen aidat ovat valkoiset, ja noin puolitoista metriä korkeat nekin. Emme käytä sähköpaimenia tai muita pelottimia, sillä ponimme ovat oppineet hyvin olemaan karkailematta. Tarhoissa on kaksi vesiämpäriä jotka ovat asetettu renkaiden keskelle, aivan niinkuin karsinoissakin. Tarhat ovat maapohjaiset, mutta molemmista löytyy myös ruohoalue. Pihatosta löytyy ruokinta -ja juomakaukalo.

Päivärinteen maastoilumahdollisuudet ovat täydelliset rauhaisan maalaisluonnon ja tyhjien, pitkien hiekkateiden ansiosta. Myös metsässä on mahdollisuus vaeltaa. Tallin poneja viedään usein lenkeille niin ratsain kuin kärryjäkin vetäen alueen hiekkateille. Lielaxissa, aivan Brattnäs'in rajan vierellä, on myös reitti uimarannalle. Täällä poneja voi uittaa kesäisin.

Muistathan, että Päivärinne on virtuaalitalli, eikä sijaitse oikeasti Paraisilla!