Rest in Peace: Ch Serene Grace KTK-III (28.2.2005 - 24.3.2015)

Nimi: Serene Grace, "Siiri" Rekisterinumero: VH11-017-0304
Syntymäpäivä, ikä: 28.2.2005, 26v Täyttänyt 4 vuotta: 28.2.2009
Rotu, sukupuoli: shetlanninponitamma Väritys, säkäkorkeus: musta, 99 cm
Omistaja, kotitalli: JP (VRL-01948), Päivärinne Kasvattaja: L. Coleman, Wiltshire (evm)
Koulutustasot: KO: Helppo B; RE: 40 cm Painotuslaji: valjakkoajo (vaativa)

Siiri lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi

    Rauhallinen ja aistillinen Siiri

Vuosittain Lontoossa järjestetään suuri ponihuutokauppa, jossa minäkin vierailen. En ole ennen napannut sieltä yhtäkään ponia mukaani, mutta tänä vuonna rikoin rutiinin. En voinut olla nostamatta katsetta Daily Newsistäni, kun kuuluttaja ilmoitti kehään astelevan 5-vuotiaan, Serene Grace-nimisen tamman. Ponin pyöreä, pyörivä peppu ja pullean rauhallinen olemus kiinnitti huomioni, ja huusin oitis sellaisen hinnan, että monet brittiläiset kääntyivät vilkuilemaan minua Raybaniensa takaa kuin hullua. Sain tavata kasvattajan ja ponin kehän ulkopuolella, ja kysyin heti, mistä ponille näin kaunis nimi, kuin "rauhallinen armo"? Kasvattaja Lauren Coleman hymyili ja kertoi sen selviävän viikon tamman omistettuani.

Siiriä voin valehtelematta kutsua maailman rauhallisimmaksi poniksi. Ja aivan kuin sen viilipyttymäinen olemus ei olisi tarpeeksi, tamma on myös ystävällinen ja yhteistyökykyinen. Vaikka nämä kaikki piirteet ovatkin hyviä, ne osaavat olla paikoin ärsyttäviä. Edes yksinkertaiseen ponihippaan Siirillä ei riitä älliä, sillä tamma ei vain osaa riehaantua muiden kanssa. Sen sijaan tyttö ravaa tyynesti ja tottelee ratsastajan ohjeita kuin auto. Siiri on kuin tehty aloittelevalle ratsastajalle tai ohjastajalle, mutta vähänkin kokenut poni-ihminen kyllästyy tähän tasapaksuun pulleroon alta aikayksikön.

Siiristä ei voi erehtyä käytävällä kulkiessa - tytöllä on aina turpa tungettuna kaltereiden välistä ulos ja se aloittaa vimmatun haistelun heti jonkun tullessa kohdalle (Siirin lempinimi tallilaisten keskuudessa onkin "vainukoira"). Söpö Siiri on, sitä ei voi kukaan kieltää. Tamma tulee syliin heti kun astut karsinaan ja kiehnää jaloissa kuin huumeita pössytellyt kissa. Siiri on lemmenkipeä ja rakastaa ihmisten seuraa enemmän kuin ruokaa. Tamma on helppo harjata ja varustaa. Siiri nauttii harjauksesta suuresti, eikä suostu antaa hoitajan lopettamaa tätä terapiaa. Kumisuka on Siirin lempilelu - joskus se jopa poimii suan omin avuin suuhunsa ja kiikuttaa sen hoitajalle kuin kerjäten pientä hierontakierrosta. Tyttö ottaa satulan selkään, suitset suuhun ja kärryt perään ilman mitään vastusteluja - Siiri on sen verran fiksu että se tietää, ettei tältä toimenpiteeltä voi välttyä.

Siiri on valjakkoponi, mutta sillä ratsastetaan myös silloin tällöin. Neiti on ehkä hiukan tyhmä ratsu. Toki se tottelee käskyjä eikä koskaan riehu tai pukittele, mutta se on hieman.. hidas. Siiri on kuin mopo - se tarvitsee vähän lämmittelyä ja virittelyä ennenkuin sillä voi lähteä kaahailemaan. Valjakkoajossa Siiri on melko taitava - se on erittäin tarkkaavainen ja osaa jos jonkinlaisia toimia ilman ohjastajan käskyjä, mutta vauhti ei aina ole mikään päätä humaavin. Kaasua ei myöskään saa painettua pohjaan edes raipan avulla, nimittäin Siirillä on valitettavasti vain se yksi vakionopeus, josta se ei järky kumpaankaan suuntaan.

Tätä pullaa parempaa kaveria saa hakea! Siiri rakastaa viettää aikaa ihmisten kanssa. Kaikenlaiset uintireissut ja puolimetrisessä hangessa laukkailut saa tyttösen hirnumaan onnesta. Siiri saa minut usein liikuttumaan melkein kyyneliin asti, kun se niin tyynen rauhallisesti nuuskii pieniä lapsia, koiria ja kukkia, ikäänkuin se ymmärtäisi, että kaikki elämän pienet asiat ovat jonkinlaisia kokemuksia. Vaikka ihmisten seura on sille tärkeää, tamma osaa myös olla yksin. Kesäiltoina Siirin voi usein yllättää vain seisomasta keskellä nurmilaidunta tuulen leikkiessä sen harjalla. Siinä se vain seisoo: haistelee ilmaa ja nauttii elämästä.

    Sukuselvitys

i: Cabochard Rock ii: Rochard iii: Non-Stop
iie: Clear Bell
ie: Tabac Blonde iei: Tobaco
iee: Envy Me
e: Gracidea ei: Halo eii: Haze
eie: Angelica
ee: Irisia eei: Irish Tweek
eee: Euforia

Siiri ei saavu Englannin hienostoponisuvusta saatika valjakkoponien aatelistolinjoista. Ei, Siiriä voi häpeilemättä kutsua maalaisjuntiksi. Neidin kasvattaja, Lauren Coleman, on vasta 26-vuotias nainen, jonka elämäntoive hänen lapsuudestaan asti on ollut kasvattaa yhteistyökykyisiä ja ystävällisiä valjakkoshettiksiä. Valitettavasti Laurenin pienen budjetin takia hänellä ei ole varaa elämän pieniin yleellisyyksiin - shettissiittolasta puhumattakaan. Colemanien perhe on kotoisin Aveburystä, Wiltshirestä, jota pidetään yhtenä Englannin kauneimmista kylistä. Siellä Lauren pitää pystyssä pientä navettaa, jossa asuu alle 10 shetlanninponia kerrallaan. Helppoa se ei ole, hänen perheensä ei ole nimittäin yhtä innostunut poniharrastuksista.

Siirin isä, Cabochard Rock on Laurenin ostama ori, kun taas emä, Gracidea, on ikioma kasvatti. Isä "Cabo" on myös musta, 102 senttimetriä korkea ori, joka ei tosiaan ole mikään maailman rauhallisin herra. Laurenilla onkin ollut aina tuhat rautaa tulessa Cabon syntymästä asti. Colemanien perhe on polttanut päärensä useammankin kerran löydettyään Cabon tallomasta kukkapenkkiä tai rouskuttamassa porkkanamaan antimia. Herra Coleman on useaan otteeseen uhannut myydä Cabon makkaraksi, mutta Lauren puolustaa oria viimeiseen asti - kaikesta hulluuksistaan huolimatta se on yksi hänen rakkaimmistaan. Cabo on Laurenin kantaori, ja se on isä monelle Laurenin kasvattiponille.

Cabo ei ole Laurenin oma kasvatti. Hän itseasiassa osti Cabon sen ollessa varsa ystävältään Miranda Fieldsiltä. Miranda omistaa myöskin pienen ponitallin, mutta hänellä on hieman suuremmat mahdollisuudet vielä jonakin päivänä olla kuulu ponikasvattaja. Mirandan ponifarmi sijaitsee Castle Combessa, joka on myöskin yksi Wiltshiren kauneimmista kylistä. Cabon isä, Rochard on musta shetlanninponi, ja omaa uskomattoman pitkän ja kiharaisen mustan harjan - Cabo muistuttaa "Rockya" muutenkin erehdyttävän paljon. Cabon emä, Tabac Blonde on myöskin Mirandan oma kasvatti, väriltään mustankimo. Miranda haaveili "Blonden" periyttävän untuvaisen, kimon karvapeitteensä Cabolle, mutta isän geenit näyttivät valtaavan varsan. Blonde menehtyi ähkyyn helmikuussa 2000, ja tamma jäi kaikkien mieleen äärimmäisen ystävällisenä ja ihmisrakkaana ponina. Tämä olikin yksi piirre, jonka Blonde periytti kaikkiin jälkeläisiinsä - myös Caboon, sillä vaikka ori onkin riehakas kuin pieni koiranpentu, se ei ikinä satuttaisi ihmistä.

Siirin emän, Gracidean nimi omaa erittäin hellyyttävän tarinan. Laurenin sisko Nadina oli innokkaana kasvitieteilijänä yrittänyt viljellä kauniita gracidea-kukkia lukuisia kuukausia, mutta jostain syystä ne vain eivät kukkineet. Sinä päivänä, kun "Gracey"-varsa syntyi kesäkuussa vuonna 1998, puhkesi kukkaan myös Nadinan ensimmäinen gracidea-kasvi. Ei varmaankaan liene vaikeaa arvata, miksi Gracey on Nadina-siskon suosikkiponi. Siitä huolimatta Gracey-poni ei ole mikään tylsimys. Toki Caboon verrattuna tamma on kuin pieni enkeli, mutta on lähes jokapäiväistä löytää tämäkin tummanruunikko tamma pihalta laukkaamasta vapaana. Gracey on erittäin äidillinen poni, ja pitää huolta kaikista, jotka koskaan kohtelevat sitä hyvin. Tamma ei osaa edes päästää varsojaan pois näkyvistä, vaan seuraa niitä pitkin päivää laitumella, ja on valmis tappelemaan vaikka karhun kanssa, jos se olisi aikeissa satuttaa pienokaisia.

Greceyn emä, Irisia, oli myös Laurenin oma poni, jonka hän osti monia vuosia sitten pilkkahinnalla samasta huutokaupasta, josta minä löysin Siirini. Kaunis, punarautias tyttönen oli noin 95 senttimetriä korkea, ja luonteeltaan kuin pieni Duracel-pupu. "Iris" rakasti valjakkoajoa yli kaiken, ja olikin vauhtinsa puolesta lähes päihittämätön. Iris ansaitsi Laurenille monia tuhansia puntia kisauransa aikana. Luonteeltaan Iris oli melko epävarma ja pelokas, ja ollessaan peloissaan se turvautuikin puremiseen ja potkimiseen. Lauren rakasti tätä hassua tammaa silti, ja teetti siitä kolme jälkeläistä. Iris menehtyi synnyttäessään Graceyn pikkusiskoa, White Lavenderia, vuonna 2000.

Irisin toista varsaa, Graceytä kaavaillessa mietittiin monia vaihtoehtoja - tamma ei ollut nimittäin mikään helpoin astutettava. Halo on yhä elossa oleva tummanrautias poni Dorcheristä, Oxfordshirestä, jonka omistaa myös walesinponeja ja shirejä kasvattava Thomas Bentley. Lauren ja Thomas sopivat Irisin ja Halon astutuksen ajoissa, ja antoivat näiden kahden tutustua toisiinsa rauhassa. Iris ja Halo tarhattiin yhdessä parin kuukauden ajan, ja ponit tulivat toimeen loistavasti - Iris ei näyttänyt minkäänlaisia pelon merkkejä. Kun vihdoin tuli Irisin astutuspäivä, huomattiin, että tammalla oli jo ollut varsa vatsassaan kolmen viikon ajan. Iris ja Halo olivat niinikään parhaat ystävykset, ja Lauren vuokrasi Halon asumaan heille moniksi viikoiksi kerrallaan. Halo oli myös Irisin seuraavan varsan isä. Irisin menehdyttyä Halo jäi ilman parasta ystäväänsä - ja oriista huomasikin, että osa sen elämänilosta vaipui. Herran piti kuitenkin menossa sen kaksi kaunista tammavarsaa, Gracey ja White Lavender, joka selvisi Irisin synnytyskomplikaatioista hengissä. Iris haudattiin sen saman nurmitarhan reunaan, jossa se ensimmäistä kertaa tapasi elämänkumppaninsa Halon.

    Jälkeläistiedot

11.03.2011 she-t Päivärinteen Serena (i. Wilson Gårds Capricake) om. Virtuaalitalli Dei
31.03.2011 she-t Päivärinteen Adele (i. Maurice) om. Valpurin talli
26.06.2011 she-t Päivärinteen Samira (i. Playback Not) om. Idya Shetlands
21.08.2011 she-o Päivärinteen Roi (i. Samuel) om. Päivärinne
01.07.2012 she-t Päivärinteen Adrianna (i. Insomnia SWE) om. Faconde

    Kilpailutulokset

Champion-arvonimi myönnetty 17.8.2012

Kantakirjalausunto
Alakaulaa, painunut selkä, ej takanojoiset, hyvät tyypit, hyvä takaosa.
17 + 18 + 16 + 17 = 68 p, KTK-III

Näyttelyt - 3 sertiä
13.01.2011 NJ Virtuaalitalli Dei, shetlanninponitammat, LKV1/11 - irtoSERT, JS
20.04.2011 NJ Päivärinne, shetlanninponitammat, BIS5 - MVA-SERT, JS
03.08.2011 NJ Stemman Ratsastajat, shetlanninponitammat, LKV1/10 - irtoSERT, JS

Valjakkoajo - 62 sijoitusta
01.01.2011 VVJ Duren, vaativa koulukoe pareille, 2/12
08.01.2011 VVJ Cecam Shetlands, vaativa yhdistetty pareille, 3/30
17.01.2011 VVJ Kõrge Hobused, vaativa yhdistetty pareille, 3/30
02.04.2011 VVJ Duren, vaativa koulukoe pareille, 4/17
10.04.2011 VVJ Kaajan hevostila, vaativa yhdistetty pareille, 5/40
15.06.2011 VVJ Duren, vaativa tarkkuuskoe pareille, 1/15
16.06.2011 VVJ Duren, vaativa tarkkuuskoe pareille, 1/15
24.06.2011 VVJ Arktienkelit, vaativa tarkkuuskoe, 3/26
21.07.2011 VVJ ISB, vaativa yhdistetty pareille, 3/27
26.07.2011 VVJ Päivärinne, vaativa yhdistetty pareille, 4/23
29.07.2011 VVJ Mabel 'n the Tommyknockers, noviisi yhdistetty pareille, 2/30
03.08.2011 VVJ Cecam Shetlands, vaativa yhdistetty pareille, 5/30
07.08.2011 VVJ Virtuaalitalli Dei, vaativa yhdistetty pareille, 2/30
21.08.2011 VVJ Stal Lycan, vaativa yhdistetty yksilöille, 1/50
28.08.2011 VVJ Rågkross, vaativa yhdistetty yksilöille, 3/30
04.09.2011 VVJ Annin kisatalli, vaativa yhdistetty pareille, 4/27
06.09.2011 VVJ Satulinna, vaativa yhdistetty yksilöille, 7/50
06.09.2011 VVJ Virtuaalitalli Dei, vaativa yhdistetty pareille, 4/30
08.09.2011 VVJ Bairdon, vaativa yhdistetty pareille, 4/25
09.09.2011 VVJ Virtuaalitalli Dei, vaativa yhdistetty pareille, 2/30
10.09.2011 VVJ Duren, vaativa tarkkuuskoe pareille, 1/12
10.09.2011 VVJ Bairdon, vaativa yhdistetty pareille, 2/25
12.09.2011 VVJ Idya Shetlands, vaativa yhdistetty pareille, 4/30
13.09.2011 VVJ Idya Shetlands, vaativa yhdistetty pareille, 4/30
26.09.2011 VVJ Virtuaalitalli Dei, vaativa yhdistetty pareille, 1/30
05.10.2011 VVJ KK Bailador,vaativa yhdistetty pareille, 2/20
21.10.2011 VVJ Virtuaalitalli Dei, vaativa yhdistetty yksilöille, 4/29
14.02.2013 VVJ Jindabyne, vaativa yhdistetty pareille, 1/17
18.02.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty pareille, 1/22
22.02.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty pareille, 2/22
23.02.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty pareille, 4/22
26.02.2013 VVJ Shamrock Hill, vaativa yhdistetty pareille, 1/25
27.02.2013 VVJ Shamrock Hill, vaativa yhdistetty pareille, 5/25
02.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 4/40
04.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 4/40
05.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 1/40
05.03.2013 VVJ Bogart&Britanov, vaativa yhdistetty pareille, 4/27
06.03.2013 VVJ Bogart&Britanov, vaativa yhdistetty pareille, 1/27
10.03.2013 VVJ Kisakeskus Bailador, vaativa yhdistetty pareille, 3/35
12.03.2013 VVJ Kisakeskus Bailador, vaativa yhdistetty pareille, 4/35
13.03.2013 VVJ Kisakeskus Bailador, vaativa yhdistetty pareille, 4/35
18.03.2013 VVJ Akileya, vaativa yhdistetty pareille, 4/30
10.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 4/37
15.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 6/37
16.03.2013 VVJ Konkkaronkka, vaativa yhdistetty pareille, 2/38
22.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty yksilöille, 2/30
26.03.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty pareille, 1/40
29.03.2013 VVJ Kadotetut Suomenhevoset, noviisi yhdistetty yksilöille, 1/24
03.04.2013 VVJ Suprant, noviisi yhdistetty pareille, 4/35
04.04.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty yksilöille, 5/30
07.04.2013 VVJ Satulinna, noviisi yhdistetty pareille, 2/40
08.04.2013 VVJ Fiktio, vaativa yhdistetty yksilöille, 2/30
12.04.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/30
13.04.2013 VVJ Duren, noviisi yhdistetty yksilöille, 5/37
14.04.2013 VVJ Duren, noviisi yhdistetty yksilöille, 6/37
15.04.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty yksilöille, 1/30
17.04.2013 VVJ Duren, noviisi yhdistetty yksilöille, 6/37
19.04.2013 VVJ Fiktio, noviisi yhdistetty yksilöille, 5/30
20.04.2013 VVJ Duren, noviisi yhdistetty yksilöille, 3/37
01.10.2013 VVJ Huvitus, noviisi yhdistetty pareille, 1/23
03.10.2013 VVJ Brynhild, noviisi tarkkuuskoe pareille, 2/25
05.10.2013 VVJ Huvitus, noviisi yhdistetty parille, 2/23


Sivuston ulkoasu, tekstit ja valokuvat © Henna L./JP, ellei toisin mainita  ‒  Grafiikat © Ritva's Gallery
Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen  ‒  mitään tällä sivustolla mainittua ei ole/tapahdu oikeassa elämässä!

Tekijänoikeudet  ‒  Sähköposti  ‒  Etusivu